Festival ZXZW heet voortaan Incubate

logo_incubate09g

Het Tilburgse underground festival ZXZW heeft na vier succesvolle edities besloten per direct zijn naam te veranderen. Incubate zou de lading van het independent culture festijn beter dekken, aldus de organisatie.

Een van de festivaldirecteuren, Joost Heijthuijsen verklaart die beslissing nader: “Vijf jaar geleden begonnen we het underground muziekfestival Zuid bij Zuidwest. De naam met als afkorting ZXZW was een knipoog naar het Amerikaanse popfestival SXSW in Austin, Texas. We zijn steeds groter geworden. Inmiddels komt een groot gedeelte van de bezoekers, artiesten en persaandacht van over de grenzen en krijgen we steeds vaker te maken met verwarring over onze naam met die van SXSW. Omdat wij een heel ander festival organiseren, inclusief beeldende kunst, hedendaagse dans en muziek, hebben we besloten tot een naamswijziging.

Dat Texaanse festival heeft de Tilburgers echter wel zéér dringend verzocht een nieuwe naam te kiezen. SXSW gaat de komende drie jaren dan ook nadrukkelijk samenwerken met het Haagse Crossing Border, dat daar een editie gaat regelen en de Amerikanen weer hier. De brief van de SXSW advocaat was voor ZXZW het laatste duwtje in de rug om tot Incubate te komen.

De nieuwe naam staat volgens Heijthuijsen voor de groei van en het stimuleren van baanbrekende ontwikkelingen binnen de cultuur: “ZXZW ging over waar we geografisch stonden. Incubate geeft aan wat we doen, wat we willen. Onze visie. En dat is innovatie binnen de cultuur een podium bieden.” Het past het festival wel, gezien ze vorig jaar onder meer jazzveteranen Sun Ra Arkestra, copyrightcollectief Negativland en guerillabreiers Knitta naar Tilburg haalden, naast aanstormende Nederlandse bands als About, The Devil’s Blood en Black Napkins. Lees ons uitgebreide festivalverslag er maar eens op na.

Ook dit jaar gaat Incubate voor een grootschalige aanpak met een breed programma van muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers zullen zich in de kijker proberen te spelen van 13 tot en met 20 september 2009 in de gehele binnenstad.

Let op: alle bekende links zijn tevens veranderd, dus voortaan bezoek je www.incubate.org en myspace.com/incubatetilburg voor informatie over het festival.

Tags: ,

Plaats een reactie